A Szent Anna-tó


A Szent Anna-tó vidékét valószínüleg senkinek sem kell bemutatni. Nem csak a táj szépséges adja a vonzerejét, hanem az is, hogy gyakran kavarja fel az állóvizet a hírekben való megjelenése.

Amit röviden tudni kell, hogy 2018 tavasza óta tilos fürödni a tóban, és az utóbbi években szinte napi szinten lehet látni medvéket a tó környékén. Ezen tények ismeretében érdemes elgondolkodni, hogy mennyi ideig szeretnénk a környéken kirándulni. Persze, akit nem zavar ez a pár apróság, azoknak jó kis kirándulás lehet megkerülni a tavat, megnézni a kápolnát, a közeli Mohos-tőzeglápot. A táj nagyon szép és egyedi. Természetkedvelőknek mindenképp ajánlom!

A Szent Anna-tó legendája

Valamikor réges-régen a mai Szent Anna-tó helyén egy magas hegy volt, melynek a tetején vár állott. Vele átellenben, egy órányira, a Bálványos-hegyén is egy hatalmas vár volt (ennek romjai ma is láthatók). Két testvér lakott a két várban, mindkettő kevély, gőgös, irigy volt, egymást sem szerették.
Egyszer a bálványosi várba egy gyönyörű, arannyal, ezüsttel, gyémánttal kidíszített hintóval, melyet hat szilaj paripa húzott, egy nagy úr érkezett. A házigazdának erősen megtetszett a hintó és a lovak, s kérte a vendéget, hogy adja el neki. Cserébe hét falut ígért, azonban a vendég úr hallani sem akart róla, s bármennyire is unszolta, hajthatatlan maradt. Mikor ezt látta a vár ura, cselhez folyamodott. Nagy mulatságot rendezett, ahol kockázással elnyerte a hintót. Másnap első dolga volt, hogy meglátogassa a testvérét. A testvére nagyon megirigyelte a hintót, és fogadtak hogy egy napon belül különb hintót fog szerezni, nem is hat, hanem tizenkét lóval.

Egész nap tűnődött az öcs, hogy honnét szerezzen különb tizenkét lovat. Hiába törte a fejét, semmit nem tudott kitalálni. Hanem egyszer csak mi jutott eszébe? A várba parancsolta a környék legszebb leányait. Fél nap se telt bele, és több száz lány gyűlt össze, a legszebb közülük egy Anna nevű volt. Ezt választotta először a vár ura, majd még tizenegyet, és a hintója elébe fogatta őket. A lányok azonban meg se bírták mozdítani a hintót. Az úr szörnyű haragra gerjedt, és ostorával rávágott Annára, aki legelől állt. Patyolatfehér húsából kiserkedt a vér, s jajszava felhangzott a magas egekig. Az úr másodszor is rávágott, ekkor Anna megátkozta, hogy süllyedjen a föld alá. S abban a pillanatban az ég elfeketedett, és szörnyű mennydörgés között a vár összeomlott. A romok egyre lejjebb süllyedtek, mígnem az egész víz alá került, és egy tó alakult ki.

A tó vizén tizenkét hattyú úszott, majd kijöttek a partra, megrázták magukat és visszaváltoztak leányokká. Mind hazasiettek a falujukba, Anna kivételével, aki kápolnát épített a tó partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő részét csendes imádkozással. És jöttek az emberek mindenfelől a kis kápolnához együtt imádkozni a szent életű leánnyal, halála után pedig elnevezték róla a tavat Szent Anna tavának.Szállás a Szent Anna-tó körülHotel, panzió, kulcsosház, találja meg az önnek legmegfelelőbbet ide kattintva!
Sokkal több felvételt láthat erről a helyről a Facebook illetve az Instagram oldalamon.

Célom, hogy mások is szépnek lássák a mi vidékünket. Ha támogatni szeretne ebben, kérem ossza meg ezt a bejegyzést az alábbi gombok segítségével.
A Szent Anna-tó fotógömbön keresztül
 • ƒ/5
 • 29 mm
 • 100
 • 1/640
 • Canon EOS 100D
A Szent Anna-tó fotógömbön keresztül
A Szent Anna-tó tavasszal
 • ƒ/5
 • 42 mm
 • 100
 • 1/1000
 • Canon EOS 100D

A Szent Anna-tó tavasszal

A Szent Anna-tó
 • ƒ/5
 • 18 mm
 • 100
 • 1/1000
 • Canon EOS 100D

A Szent Anna-tó

Látnivalók a Szent Anna-tó környékén:

Apor bástyaApor bástya +2.9 km
Sólyom-kő túraSólyom-kő túra +3.8 km
KézdikővárKézdikővár +16.6 km
A Sepsikőröspataki-tóA Sepsikőröspataki-tó +25.3 km
CsíkszeredaCsíkszereda +26.4 km
A Besenyői-tóA Besenyői-tó +27.2 km
SugásfürdőSugásfürdő +28.9 km
Óriáspince-tetőÓriáspince-tető +29.0 km
SepsiszentgyörgySepsiszentgyörgy +30.4 km
A Rétyi Nyír és a Rétyi-tóA Rétyi Nyír és a Rétyi-tó +35.7 km

A fenti távolságok légvonalban vannak mérve, a valós távolság akár ennek a duplája is lehet. A tényleges közúti távolságokért kérem használja a kedvenc navigációs szoftverét.Aktuális időjárás a Szent Anna-tó közelében:

-3.44 ℃ fok

GyorskeresőHa te is szereted az erdélyi képek nézegetését, érdekelnek az erdélyi látnivalók, vagy ha úgy érzed, hogy egyeznek a törekvéseink, használd te is a #Térjhazavándor hashtaget, hogy egymásra találjunk az online térben.