A Szent Anna-tó


A Szent Anna-tó vidékét valószínüleg senkinek sem kell bemutatni. Nem csak a táj szépséges adja a vonzerejét, hanem az is, hogy gyakran kavarja fel az állóvizet a hírekben való megjelenése.

Amit röviden tudni kell, hogy 2018 tavasza óta tilos fürödni a tóban, és az utóbbi években szinte napi szinten lehet látni medvéket a tó környékén. Ezen tények ismeretében érdemes elgondolkodni, hogy mennyi ideig szeretnénk a környéken kirándulni. Persze, akit nem zavar ez a pár apróság, azoknak jó kis kirándulás lehet megkerülni a tavat, megnézni a kápolnát, a közeli Mohos-tőzeglápot. A táj nagyon szép és egyedi. Természetkedvelőknek mindenképp ajánlom!

A Szent Anna-tó legendája

Valamikor réges-régen a mai Szent Anna-tó helyén egy magas hegy volt, melynek a tetején vár állott. Vele átellenben, egy órányira, a Bálványos-hegyén is egy hatalmas vár volt (ennek romjai ma is láthatók). Két testvér lakott a két várban, mindkettő kevély, gőgös, irigy volt, egymást sem szerették.
Egyszer a bálványosi várba egy gyönyörű, arannyal, ezüsttel, gyémánttal kidíszített hintóval, melyet hat szilaj paripa húzott, egy nagy úr érkezett. A házigazdának erősen megtetszett a hintó és a lovak, s kérte a vendéget, hogy adja el neki. Cserébe hét falut ígért, azonban a vendég úr hallani sem akart róla, s bármennyire is unszolta, hajthatatlan maradt. Mikor ezt látta a vár ura, cselhez folyamodott. Nagy mulatságot rendezett, ahol kockázással elnyerte a hintót. Másnap első dolga volt, hogy meglátogassa a testvérét. A testvére nagyon megirigyelte a hintót, és fogadtak hogy egy napon belül különb hintót fog szerezni, nem is hat, hanem tizenkét lóval.

Egész nap tűnődött az öcs, hogy honnét szerezzen különb tizenkét lovat. Hiába törte a fejét, semmit nem tudott kitalálni. Hanem egyszer csak mi jutott eszébe? A várba parancsolta a környék legszebb leányait. Fél nap se telt bele, és több száz lány gyűlt össze, a legszebb közülük egy Anna nevű volt. Ezt választotta először a vár ura, majd még tizenegyet, és a hintója elébe fogatta őket. A lányok azonban meg se bírták mozdítani a hintót. Az úr szörnyű haragra gerjedt, és ostorával rávágott Annára, aki legelől állt. Patyolatfehér húsából kiserkedt a vér, s jajszava felhangzott a magas egekig. Az úr másodszor is rávágott, ekkor Anna megátkozta, hogy süllyedjen a föld alá. S abban a pillanatban az ég elfeketedett, és szörnyű mennydörgés között a vár összeomlott. A romok egyre lejjebb süllyedtek, mígnem az egész víz alá került, és egy tó alakult ki.

A tó vizén tizenkét hattyú úszott, majd kijöttek a partra, megrázták magukat és visszaváltoztak leányokká. Mind hazasiettek a falujukba, Anna kivételével, aki kápolnát épített a tó partján, s ebben a kápolnában töltötte életének hátralevő részét csendes imádkozással. És jöttek az emberek mindenfelől a kis kápolnához együtt imádkozni a szent életű leánnyal, halála után pedig elnevezték róla a tavat Szent Anna tavának.

Érdekességek a Szent Anna-tóról

Mélysége: A Szent Anna-tó mélysége jelenleg 6 méter körül mozog. 1867-ben még 12 méter volt, 1907 már csak 8 és fél méter. Egy hóval bővelkedő tél után akár 60-70 centit is melekedhet a vízszint.

Méretei: A tó kerülete 1737 méter, területe 22 hektár és 950 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Sétára fel!

Utolsó aktivítás: A tudósok szerint a Szent Anna-tó utoljára 32 ezer évvel ezelőtt tört ki. Viszont nem ekkor alakult ki a vulkán krátere, hanem már korábbi kitörések alkalmával.

Eltűnhet a Szent Anna-tó: A kutatók szerint a Szent Anna-tó körülbelül 300 év múlva átalakul és a Mohos-tőzegláphoz lesz hasonló. Jelenleg viszont sokkal nagyobb gond az algák elszaporodása.Kirándulás tervező

Nyitvatartási program: nyáron 09:00-19:00, télen 10:00-18:00
Belépő: nincs
Belépőjegy ára: 0 lej
Megközelítése: saját autóval
Parkolás: fizetéses
Parkolás ára: 50/25 lej, buszoknak 400/170 lej
Mozgássérülteknek megközelíthető: nem igazán
Mohos tőzegláp program: idegenvezetővel, minden órában negyedkor 10:15 - 18:15 között
Elektromos autó töltőállomások a közelben: ro-evmap.ro

Adatok frissessége: 2024.07.18


Gyakori kérdések

Kitörhet-e a Szent Anna-tó?
Bár a tudósok szerint mindig van némi esélye annak, hogy egy vulkán újra kitörjön, de ahhoz, hogy a Szent Anna-tóról nyilatkozni tudjanak, további vizsgálatokra lenne szükség a magmakamrában.

Mikor tört ki utoljára a Szent Anna-tó?
A Szent Anna-tó utoljára 30-32 ezer éve tört ki. De nem ez a kitörés alakította ki a vulkáni kúpot.

Elfog tűnni a Szent Anna-tó?
A Szent Anna-tó megközelítőleg 300 év múlva tőzegláppá alakulhat át.

Sokkal több felvételt láthat erről a helyről a Facebook illetve az Instagram oldalamon.

Célom, hogy mások is szépnek lássák a mi vidékünket. Ha támogatni szeretne ebben, kérem ossza meg ezt a bejegyzést az alábbi gombok segítségével.

A Szent Anna-tó fotógömbön keresztül
 • ƒ/5
 • 29 mm
 • 100
 • 1/640
 • Canon EOS 100D
A Szent Anna-tó fotógömbön keresztül
A Szent Anna-tó tavasszal
 • ƒ/5
 • 42 mm
 • 100
 • 1/1000
 • Canon EOS 100D

A Szent Anna-tó tavasszal

A Szent Anna-tó
 • ƒ/5
 • 18 mm
 • 100
 • 1/1000
 • Canon EOS 100D

A Szent Anna-tó

Látnivalók a Szent Anna-tó környékén:

Apor bástyaApor bástya +2.9 km
Sólyom-kő túraSólyom-kő túra +3.8 km
KézdikővárKézdikővár +16.6 km
Haszmann Pál MúzeumHaszmann Pál Múzeum +20.5 km
Barokk kapuBarokk kapu +22.0 km
KálnokKálnok +22.9 km
Veres barátok templomaVeres barátok temploma +23.8 km
Kézdivásárhelyi BabamúzeumKézdivásárhelyi Babamúzeum +24.0 km
A Sepsikőröspataki-tóA Sepsikőröspataki-tó +25.3 km
CsíkszeredaCsíkszereda +26.4 km

A fenti távolságok légvonalban vannak mérve, a valós távolság akár ennek a duplája is lehet. A tényleges közúti távolságokért kérem használja a kedvenc navigációs szoftverét.Aktuális időjárás a Szent Anna-tó közelében:

26.36 ℃ fok 10:00-kor

GyorskeresőHa te is szereted az erdélyi képek nézegetését, érdekelnek az erdélyi látnivalók, vagy ha úgy érzed, hogy egyeznek a törekvéseink, használd te is a #Térjhazavándor hashtaget, hogy egymásra találjunk az online térben.