Rólam


A nevem Molnár Szabolcs, és Erdély egyik legszebb táján, a Sóvidéken, Alsósófalván születtem. Mondanám, hogy rólam ennyit, se ne többet, de akkor megharagudna a kedves olvasó, így még egy kicsit mesélek.

Elemi iskolámat szülőfalumban, a Sükösd Ferenc Általános iskolában végeztem. Ezt követően négy évig bentlakó diákja voltam a Kós Károly Szakközépiskolának Székelyudvarhelyen. A matematika-informatika szak elvégzése után ugyancsak informatikával folytattam a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi szakán. Jelenleg is informatikusként dolgozom Marosvásárhelyen, és lassan-lassan gyökeret kezdtem ereszteni itten.

Fotózással 7-8 osztályos korom óta foglalkozom, tanulni sose tanultam, mindössze hobbiként tekintek rá, ha be kellene skatulyázzam magam valahova, akkor legszívesebben amatőr fotósnak vallanám magam.

 

Miért jött létre ez az oldal?

Egyik születésnapom alkalmával, amikor nem volt akivel elkoccintsak egy poharat, leültem és feltettem a kérdést, hogy hogyan jutottunk idáig? Nem igaz, hogy nincsenek barátaim. És felsoroltam magamnak több mint 10 országot, ahol akkor jelenleg éltek és dolgoztak a barátaim, rokonaim. És azt mondtam magamnak, hogy még sincs rendjén a dolog.

Az évek során többször próbáltam meggyőzni őket, hogy költözzenek haza, mert megéri, de érvekkel nem lehetett meggyőzni őket. Én is belátom, hogy pénz nélkül nehéz, de ők is be kell lássák, hogy üres kézzel születtünk a világra, és eltávozni is ugyancsak üres kézzel fogunk. További érvelések helyett inkább úgy döntöttem, hogy lefotózom amit látok. Hátha a képek ösztönzőbben hatnak, de ha nem is, legalább magukkal tudják vinni szívükben az itthoni tájat.

Így hát 2018 szeptembere óta ez az oldal az első számú hobbim. Az oldalon saját felvételeim és saját írásaim jelennek meg, senki nem fizet a helyszínek bemutatásáért. Egyetlen támogatóim az olvasóim a lájkjaikkal, megosztásaikkal, amelyeket nagyon szépen köszönök mindenkinek.

Jelenlegi felszerelésem

Sokszor kérdezitek, hogy mivel készítem a felvételeimet. Sajnos vagy nem sajnos de csak egy kezdő fényképezőgépre futotta a pénzemből, ebből próbálom kihozni a maximumot.

 

 

 Canon EOS 100D


EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM


Canon EF 50mm f/1.8 STM
Canon EF-S 18-135mm f3.5-5.6 IS STM
Canon EF-S 18-135mm f3.5-5.6 IS STM

EF-S 55-250mm
f/4-5.6 IS STM

 

A fenti képek a www.canon.hu oldalról származnak és rájuk kattintva megnyitható az adott termék. Ez nem szponzorált tartalom, nem fizetnek, hogy ezt mondjam, de elmondom, hogy mindenkinek melegen ajánlom ezt a fényképezőgépet. Az érintőképernyője szerelem volt az első látásra és nagyon felgyorsítja a fotózást. Amíg mások a helyes beállításokkal babrálnak én már kész vagyok a fotóval és megyek tovább a következő témához.

 

A párom gépe

 


Canon M100 - mirrorless camera

Canon EOS M100
Canon EF-M 15 - 45mm f-3.5 - 5.6 IS STM
Canon EF-M 15-45mm f-3.5 – 5.6 IS STM

 

Ezt a  kis csodamasinát 2019 tavaszán vásároltuk meg, azzal a nem titkolt céllal, hogy hű útitársunk legyen a kirándulásaink során, és a beépített Wi-Fi lehetőségével bármikor tudjunk posztolni a Instagramra vagy képet küldeni a barátainknak, családnak, hogy épp merre járunk.

 

Első fényképezőgépeim

Sony Cyber-shot DSC-S650
Sony Cyber-shot DSC-S650
Olympus FE-45
Olympus FE-45
Fujifilm FinePix S2950
Fujifilm FinePix S2950

 

Ezeket a masinákat azért kerestem elő, mert sokszor hallom a fiataloktól, hogy a telefonjuk túl gyenge a fotózáshoz, viszont olyan képeket raknak fel Instagramra, hogy minőségre megegyeznek, akár az én fényképezőgépemmel is. Szóval most mindenki láthatja, hogy én hol kezdtem. Szeretném, ha senkit se bátortalanítana el a tény, hogy épp mivel tud fotózni. Ha igazán szereted, lesz az még jobb is. De sokat kell gyakorolni is.

 

Ha pedig valaki úgy érezné, hogy mostmár tényleg itt az ideje egy fényképezőgép vásárlására, akkor ezen az oldalon érdemes szétnézni-e: f64.ro

 

Pár lépcsőfok

 

Föld napja Fotópályázat – Hargita Megye Tanácsa Energiagazdálkodási Ügynökség – legjobb 5-be jutás Facebook szavazás alapján – 2015

Mit gondolsz a fejlődésről – Focus Eco Center – legjobb 30-ba jutás – 2016

Az Aki hordoz tiszta szívet, az itten bátran bejöhet fotópályázat – Különdíjas – 2016

Szivecskék a Természetben – hamadik legjobb kép – 2017

Só és Nád – Alsósófalva és Nádasd – képeim színesebbé teszik a szülőfalumról írt könyvet – 2017

Székelyföld fényekben: megállt az idő – képeimet megjelenítette a www.transindex.ro (http://fotok.transindex.ro/?galeria=1610) – 2017

Székely Kalendárium fotópályázat – negyedik hely – 2018

Szivecskék a Természetben – legjobb 30-ba jutás – 2018

IV. Ifjúsági fotópályázat – Prisma Fotóklub – legjobb 40-be jutás (12, 15, 33 hely) – 2018

Székely Kalendárium 2019 – egy felvételem színesebbé teszi a kalendáriumot

Calendar ClassicCarClub.ro 2019 – 2 fotó a falinaptárban

Édesapját legyőzve lett a vár legjobb íjásza a 12 éves Móréh Tamás – képillusztráció a Szekelyhon.ro portál cikkénél – 2019

Szováta, ahogy te látod – kiállított kép – 2019

#UIETinsta fotópályázat – kiállított kép – 2019

A 750 éves Déva váráról nyílt régészeti kiállítás – képillusztráció a Maszol.ro portál cikkénél – 2019

”Pup-up Cafe Halloween” – ajutor pentru câinii din adăposturi – képillusztráció a Zi-de-zi.ro portál cikkénél – 2019

Erdélyben járt a nyár – képillusztráció Fülöp Ági verseskötetében – 2019

Calendar ClassicCarClub.ro 2020 – 7 fotó a falinaptárban

Természeti kincseink – Temisz Fotópályázat – kiállított kép – 2020

Art of Photography – digitálisan kiállított kép – 2020

A tiszta forrás éltető ereje – könyvborító kép – 2020

Solo – Single Subject – digitálisan kiállított kép – 2020

Travel Photography – digitálisan kiállított kép – 2020

Your Favorite Animal – digitálisan kiállított kép – 2020

A fenti képek kiállítási helyszínei: Athén (Görögország), Barcelona (Spanyolország), Csíkszereda, Edinburgh (Skócia), Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Mexikóváros (Mexikó), Székelyudvarhely, Szováta és Temesvár.

 

Hasznos linkek:

Elérhetőségeim: terjhazavandor.ro/elerhetosegeim
Támogatás: terjhazavandor.ro/tamogatas