Márton Áron Múzeum és Zarándokközpont


Csíkszentdomokos

Atyám szüntelenül munkálkodik, ezért én is munkálkodom. – ezt mondta volt egy alkalommal Jézus az őt megkérdőjelező zsidóknak.

Erdélyi utazásaim során pedig szüntelen az olyan helyeket keresem, ahol munkálkodást érzek. Mert egy dolog az Európai Uniós pénzekre várni évekig, majd amikor megjön az, akkor lóhalálában elkölteni úgy, hogy az eredmény használhatatlan, és teljesen más dolog, amikor Jézus tanítása szerint munkálkodik az ember.

Ezért nagy örömömre szolgál most elmesélni önöknek, hogy nem csak egy olyan helyet sikerült meglátogatni, amelyre nagyon sokan kíváncsiak, hanem megismertem egy kedves hölgyet is, aki által éreztem, hogy munkálkodik a Lélek Csíkszentdomokoson.

Na de kezdjük az elején! Ismerjük meg Márton Áron világát!


Ki volt Márton Áron?

Márton Áron az erdélyi katolikus egyház püspöke volt 1938–1980 között. Csíkszentdomokoson született 1896. augusztus 28-án, egy székely, földműves család harmadik gyermekeként. Édesapja Márton Ágoston, édesanyja  pedig Kurkó Julianna.

Elemi iskoláját a szülőfalujában végzi, majd a csíksomlyói Katolikus Gimnáziumba kerül. Ezt követi a csíkszeredai főgimnázium, majd a gyulafehérvári kisszeminárium. Sikeresen le is érettségizik 1915. június 12-én.

És bár mindössze 5 évvel később dönti el végképp, hogy pap szeretne lenni, talán mégis ez volt a legfontosabb pillanat az életéből. Történt ugyanis, hogy három nappal az érettségi után behívót kap. Katonának kell menni!

Megjárja Doberdót, az Ojtozi-szorost, négyszer is megsebesül a világháborúban. A háború után gazdálkodni próbál, munkás embernek lenni, de úgy érzi, hogy nem ez az ő útja, így 1920 őszén jelentkezik a Gyulafehérvári Papneveldébe.

Mindössze 18 évvel később XI. Piusz pápa 1938. december 24-én gyulafehérvári püspökké nevezi ki, és innen kezdődik Márton Áron különös élete.

Felszólal a második világháború ellen, majd a zsidók deportálása ellen, majd a háború után a román görög-katolikus egyház betiltásakor segítő jobbot nyújt a görög-katolikusoknak. Mindezekért, és még sok másért, meg is kapja jutalmát a hatalomtól, 1949. június 21-én csellel elfogják és öt évig ül a börtönben.

1955-ös szabadulása után bérma-utakra jár, hogy meglátogassa a népét. Ezek a körútak annyira jól sikerültek, hogy 1956-tól 11 évig megint fogságban él. Szerencsére ez a fogság börtön helyett házi őrizet volt.

1967-es szabadulása után még 13 év jutott neki az életből, ezalatt jut el életében először püspökként is Rómába 1969-ben.

Na de a fentebb felsoroltak mindössze széljegyzet egy füzetlap szélére, amolyan puska, ha valaki átmenő jegyet szeretne szerezni a Márton Áron tételből.

Mert az ő életének története ennél sokkal terjedelmesebb, mint ahogy az a lehallgatási anyag is, ami róla készült. Úgy tartják, hogy nincs még egy ember az országban, akiről ekkora mennyiségű titkos megfigyelési anyag készült volna.

Ezért hát kezdjük meg utazásunkat Csíkszentdomokoson…

A Márton Áron Múzeum

Csíkszentdomokoson járunk, mely félúton van Csíkszereda és Gyergyószentmiklós között. Itt található a Márton Áron emlékét őrző múzeum, a szülőfaluja iskolájának 3 termében, amelyet halálának 30 éves évfordulója alkalmából hoztak létre.

Ha egész pontos akarok lenni, akkor két teremből és egy kis pincéből áll az életét bemutató tárlat.

A rengeteg korabeli fotó és írás mellett azt is el kell mondani, hogy egy igazi, modern, a mai kor elvárásainak megfelelő múzeum vár minket, ahol nem csak kiállított tárgyak között sétálhatunk, hanem interaktív módon ismerkedhetünk Márton Áron életével.

Példának okáért meg kell említsem, hogy az egyik asztalon van egy piros gomb, amit ha megnyomunk, akkor az ő szavait hallgathatjuk, vagy a másik teremben egy érintőképernyős kijelző várja, hogy még jobban informálódjunk róla. De a kihúzható fiókok is nagyon ötletesek, amelyek növelik az ember kíváncsiságát, hogy vajon melyik, mit rejt magában.

A Pince teremben pedig az ember maga is átélheti egy pillanatig a bezártság érzését. Bár senki se csukja ránk az ajtót, de a sötétség, a megvilágítás, a hideg, szűk hely pont elégséges ahhoz, hogy a szükséges agysejtjeink beinduljanak és empátiát érezzünk.

Mégis számomra a legjobban a makett maradt meg bennem, az a kis székely világ, pár ház, kapu, kút az udvaron. Ez az, amit már elvesztettünk szinte mindannyian, amely már csak a szívünkben él, és minden bizonnyal ez volt az, ami Márton Áronnak is erőt adott megannyi küzdelmes éven keresztül.

Hát sétáljunk körültekintően a múzeumban és próbáljunk minél több részletet megjegyezni magunknak.

A Márton Áron Zarándokközpont

Valahogy van a dolog minálunk székelyeknél, a góbéság benne van a vérünkben. Mással nemigen tudom magyarázni, hogy miért pont egy hétfői napon akartunk elindulni múzeumot látogatni, amikor is köztudott, hogy a múzeumok zárva vannak.

Bár tél lévén, a Márton Áron Múzeumban sincs fix nyitvatartási program, de azért engedtessék meg nekem, hogy megköszönjem Kurkó Andreának, a csíkszentdomokosi polgármesteri hivatal kulturális referensének, hogy hirtelen elhatározásunk ellenére, hétfői napon fogadott minket.

A Márton Áron Zarándokközpont még annyira új, hogy a Google Térkép is még csak most tanulja. De ha a múzeumot megtaláltuk, akkor lényegében a központot is megtaláljuk, amely tágas parkolóval vár minket. Egymással szemben van a két épület.

Maga az épület alakja olyan, mintha két csűrt építettek volna egymás mellé. Viszont nagy, üveg ajtók és ablakok vannak rajta, hogy az épület kihasználja a csodás napfényt és tágítsa a belső teret.

A gyakorlott Erdély-utazónak erről egyből Kós Károly és Makovecz Imre jut eszébe, de azt is el kell mondjam, hogy a hegyvidéki terepen, ahol várhatóak a hideg és hosszú telek, ott az emberek gyakran építettek nagy, magas, csűr-szerű épületeket közösségi céllal. Ennek oka pedig az volt, hogy a tető meg kellett tudja bírni a vastag hóréteget alacsony építkezési költségek mellett is.

Na de ne álljunk meg a parkolóban, hanem lépjünk be az ajtón, mert odabent is csodás dolgok várnak minket!

Rögtön az első, ahogy körül tekintünk a kis asztalok körül sokasodó szürke székek. A nagyszüleink házaikra emlékeztető friss festésen kívül, valami furcsa érzés fogja el az embert. És muszáj többször is szemügyre vegyem, amire rájövök, hogy valójában egy egész “szék múzeum” van előttem.

Történt ugyanis, hogy közösségi adakozás által alakult ki ez a különleges bútorzat is. Egész pontosan egy szék gyűjtemény, és minden szék hátán ott az adományozó neve. Hihetetlen nagy ötlet, amiért külön gratula!

A Márton Áron Zarándokközpont valójában egy nagyon sok funkciójú épület. Az utazók várása mellett, a gyerekeknek oktatási központ, kiállítási tér, konferencia-központ, számos dologra lehet használni.

Tovább is lépkedünk, mert az egyik falra gyerekek rajzai vannak kiállítva. Azt kérték tőlük, hogy rajzolják le, hogy mit kívánnak Csíkszentdomokos részére, mitől lenne jobb hely a település, amitől még jobb lenne itt lakni.

Kíváncsian szemléltük a „Mit kérnél a falunak karácsonyra az Angyaltól?” című kiállítás rajzait, visszatérő motívum például a korcsolyapálya. Egy rajzot le is fotóztam önöknek, annyira megtetszett, hogy egy gyerek pl. Gokárt-pályát szeretne.

Merjünk nagyokat álmodni, és gyermeki őszinteséggel kimondani a vágyainkat! És merjük azt mondani a gyerekeinknek, hogy kicsi szívem, ha jól tanulsz, akkor képes leszel megvalósítani ezeket az álmokat idehaza, és nem kell külföldre menj az álmaid kergetéséért.

Közben bejöttünk a „belső csűrbe”, amely már kialakításában is tényleg egy konferencia teremhez hasonlít. Itt pedig újabb csoda várja az utazót. Egy régi fekete autó, egy VW 1600-as, Márton Áron egykori autója.

Az autó, mint megtudtuk, működőképes, csak épp a benzin nem akar eljutni a motorig. Na de ne akadjunk el ezen apró részleten, inkább sétáljuk körbe és csodáljuk meg közelebbről.

Ha már ismernek, akkor tudják, hogy sok régi autót volt szerencsém lefotózni eddig Erdélyben, így kétszeresen analitikus szemmel tekintek az autóra. Észreveszem, hogy a festését nagyon kikezdte az idő. Azt is megtudtam, hogy az iskola udvarán, majdnem a szabad ég alatt állt az autó sokáig, szóval nem csoda ha imitt-amott a festék lekívánkozik a vázról.

Ezért nagyon szép lenne, ha valamelyik erdélyi oldtimer klub összefogna (vagy akár többen is), és közösen vállalnák a történelmi jelentőségű autó restaurálását. Szóval ha a kedves olvasóimnak vannak régi autós ismerősei, akkor kérem mutassák meg ezt a cikket nekik.


Zárszó helyett

Zárszó helyett pár gondolatot hoztam Márton Árontól:

„ Akinek a mindennapi kenyér mindennapi nyomasztó gond, annak nehéz az ismeretterjesztő előadások látogatása, könyvek beszerzése, de nehéz a mennyország felé vezető út is. ”

„Azért hívtalak össze, hogy elmondjam testamentális szavaimat. A kötél a nyakamon van, csak azt várom, mikor húzzák meg! Én nem mondok nektek egyebet, engedelmeskedjetek a mindenkori legális püspökötöknek! Ezt nem azért mondom, mintha biztatást kaptam volna külföldről, NEM, hanem azért, mert ez az igazság, ez a meggyőződésem. Én vállalom a sorsomat, és vállaljátok Ti is! És engedelmeskedjetek azoknak a sorozatos, titkos ordináriusoknak, akik ki vannak jelölve.”

„A kényelmes napokról nekünk le kell mondanunk: harcok idején, történelmi fordulóban, eszmék és népek elkeseredett mérkőzésekor születtünk, de a nagy időkhöz nagy nemzedék kell, s megéri, hogy szerepet vállaljunk, összefogjunk, mint még soha, s a nyo­masztó jelenben is tántoríthatatlan bizalommá: dolgozzunk.”


Kirándulás tervező

Nyitvatartási program: bejelentkezés alapján
Belépő: adomány formájában
Megközelítése: saját autóval
Parkolás: ingyenes
Mozgássérülteknek megközelíthető: igen
Nehezítő körülmény: Pár magasabb küszöb, köves parkoló
A Márton Áron Zarándokközpont hivatalos Facebook oldala: Fb.com/Márton-Áron-Zarándokközpont-100442435755519
A Márton Áron Múzeum hivatalos Facebook oldala: Fb.com/MartonAronMuzeum
Elektromos autó töltőállomások a közelben: ro-evmap.ro

Adatok frissessége: 2022.01.27


Gyakori kérdések

Ki volt Márton Áron?
Márton Áron az erdélyi katolikus egyház püspöke volt 1938–1980 között. Csíkszentdomokoson született 1896. augusztus 28-án, egy székely, földműves család harmadik gyermekeként. Édesapja Márton Ágoston, édesanyja pedig Kurkó Julianna.

Mi volt Márton Áron jelmondata?
Márton Áron jelmondatául a „Non recuso laborem” – nem futamodom meg a munkától – mondatot választotta.

Hol található a Márton Áron Múzeum és Zarándokközpont?
A Márton Áron Múzeum illetve a Látogatóközpont szülőfalujában, Csíkszentdomokoson található.

Sokkal több felvételt láthat erről a helyről a Facebook illetve az Instagram oldalamon.

Célom, hogy mások is szépnek lássák a mi vidékünket. Ha támogatni szeretne ebben, kérem ossza meg ezt a bejegyzést az alábbi gombok segítségével.

A Márton Áron Zarándokközpont Csíkszentdomokoson
 • ƒ/4
 • 18 mm
 • 100
 • 1/50
 • Canon EOS 100D
A Márton Áron Zarándokközpont Csíkszentdomokoson
Márton Áron az erdélyi katolikus egyház püspöke volt 1938–1980 között
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 320
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Márton Áron az erdélyi katolikus egyház püspöke volt 1938–1980 között

Édesapja Márton Ágoston, édesanyja pedig Kurkó Julianna
 • ƒ/4.5
 • 35 mm
 • 2000
 • 1/50
 • Canon EOS 100D

Édesapja Márton Ágoston, édesanyja pedig Kurkó Julianna

Márton Áron jelmondata: nem futamodom meg a munkától
 • ƒ/3.5
 • 22 mm
 • 1600
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Márton Áron jelmondata: nem futamodom meg a munkától

Három teremből áll a Márton Áron Múzeum
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 500
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Három teremből áll a Márton Áron Múzeum

A Márton Áron Múzeum belseje
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 400
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

A Márton Áron Múzeum belseje

A kényelmes napokról nekünk le kell mondanunk!
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 640
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

A kényelmes napokról nekünk le kell mondanunk!

Márton Áronról kiállított iratok a Szekuritáté archívumából
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 200
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Márton Áronról kiállított iratok a Szekuritáté archívumából

A múzeum igazgatója Lázár Csilla
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 800
 • 1/50
 • Canon EOS 100D

A múzeum igazgatója Lázár Csilla

A Márton Áron Zarándokközpont belülről
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 320
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

A Márton Áron Zarándokközpont belülről

Márton Áron püspök fekete autója
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 640
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Márton Áron püspök fekete autója

Mit kérnél a falunak karácsonyra az Angyaltól?
 • ƒ/4
 • 18 mm
 • 200
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Mit kérnél a falunak karácsonyra az Angyaltól?

A “szék múzeum” egyik darabja...
 • ƒ/4.5
 • 35 mm
 • 1000
 • 1/50
 • Canon EOS 100D

A “szék múzeum” egyik darabja...

Látnivalók a Márton Áron Múzeum és Zarándokközpont környékén:

A Csíkszenttamási CsonkatoronyA Csíkszenttamási Csonkatorony +2.7 km
SkiGyimesSkiGyimes +14.1 km
A madéfalvi Siculicidium EmlékműA madéfalvi Siculicidium Emlékmű +16.7 km
A Csíksomlyói kegytemplomA Csíksomlyói kegytemplom +22.7 km
Gyilkos-tóGyilkos-tó +23.1 km
Az Ezeréves határAz Ezeréves határ +24.3 km
CsíkszeredaCsíkszereda +25.5 km
Lázár-kastélyLázár-kastély +27.3 km
A Tolvajos-tetőA Tolvajos-tető +28.6 km
Gyergyószárhegyi TatárdombGyergyószárhegyi Tatárdomb +29.9 km

A fenti távolságok légvonalban vannak mérve, a valós távolság akár ennek a duplája is lehet. A tényleges közúti távolságokért kérem használja a kedvenc navigációs szoftverét.Aktuális időjárás a Márton Áron Múzeum és Zarándokközpont közelében:

25.27 ℃ fok 06:42-kor

GyorskeresőHa te is szereted az erdélyi képek nézegetését, érdekelnek az erdélyi látnivalók, vagy ha úgy érzed, hogy egyeznek a törekvéseink, használd te is a #Térjhazavándor hashtaget, hogy egymásra találjunk az online térben.