Rhédey-kastély – Erdőszentgyörgy


Fél évvel ezelőtt, amikor Bözödújfalu szomorú történelmét mutattam be önöknek, annyira jól sikeredett az irományom, hogy még a cikk megjelenése napján felkértek, hogy az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyt is látogassam meg egyszer.

Legutóbb pedig, amikor a székelyvéckei kápolnában megálltam, eldöntöttem, hogy a következő célállomás Erdőszentgyörgy lesz. Tettem ezt azon fogadalom részeként, hogy ezentúl csak oda megyek, ahova szeretettel várnak és szívesen fogadnak, és több időt szánok azokra az emberekre, akiktől azt érzem, hogy igazán fontos vagyok a számukra.

De túl a személyes megindíttatásomon, azt is elmondom, hogy önök miért látogassanak el Erdőszentgyörgyre, és ezt mindjárt három személlyel is indoklom.

Sorban az első gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna, aki nem más, mint a jelenlegi brit királynő, azaz II. Erzsébet királynő ükanyja és éppenséggel Erdőszentgyörgyön a Rhédey-kastélyban született.

A következő személy, akit meg kell említenünk Victoria Mary, azaz Mária brit királyné, aki nagyanyja emlékére dönt úgy, hogy pénzadománnyal segíti annak a templomnak a felújítattását, amelyben Rhédey Klaudia keresztelkedett, konfirmált és ahova eltemették, és amely a kastéllyal szemben található.

És harmadik, de talán a legfontosabb személy Károly walesi herceg, azaz II. Erzsébet brit királynő fia, aki egyszer maga is ellátogatott Erdőszentgyörgyre, a kastélyban létrehozott kiállítás megnyitójára pedig videó üzenetet küldött.

Remélem meg tudtam győzni önöket, már csak azért is, mert erősen kellett koncentrálnom, hogy a fenti felsorolásban ne hibázzak. Ezért hát azt mondom, hogy tartsanak velem ezúttal is, irány Erdőszentgyörgy!


A Rhédey család rövid története

A Rhédey család harmadik magyar királyunktól, Aba Sámuel nemzetségéből eredezteti magát. Ezt érdemes megjegyezni, mert fontos szerepet játszik főhősünk, későbbi Klaudia életében.

A Rhédey család legkorábbi ismert tagja a Mikó nevet viselte és akit 1303-ban említenek az okiratok. Aki pedig a legtöbbre vitte a Rhédey családban, az Kisrédei gróf Rhédey Ferenc, aki 1657. november 2. – 1658. január 9. között Erdély fejedelme volt.

A család többi tagjának ismertetését Gáspár Péterre bíznám, aki minket is körbevezetett a kastélyban, és akinek három családfa is áll a rendelkezésére, hogy megmutassa önöknek, ha arra járnak. Így hát ugorjunk Klaudia grófnő szüleihez.

Apja, gróf kisrédei Rhédey László volt, anyja, báró nagyváradi Inczédy Ágnes. Apja romos állapotban örökli meg az erdőszentgyörgyi kastélyt, amelyről azt is tudni kell, hogy nem az első kastély. Ugyanis korábban a Kornis családnak volt kastélya itt, amely 1569-ben épült. Őket követték a Rhédeyek és építettek új kastélyt.

Szóval Rhédey Klaudia apja felújíttattja a kastélyt és nyári rezidenciának szánja. Valószínűleg ekkor még ő maga sem tudta, hogy ebben a kastélyban fog megszületni a lánya.

Rhédey Klaudia élete

1812. szeptember 17. megszületik Rhédey Klaudia Zsuzsanna, mint már mondtam az erdőszentgyörgyi kastélyban, és itt tölti gyermekkora nagy részét. Mindössze 17 éves, amikor Kolozsváron megbetegszik, és miután a doktoroknak sikerül megmentenie az életét, szülei úgy döntenek, hogy a teljes gyógyulás reményében Bécsbe viszik a lányukat. Ekkortájt Bécsben voltak találhatóak a világ legjobb orvosai, akik sétalovaglást írnak elő a lánynak.

Lovaglás közben pillantja meg Alexander von Württemberg-et, a Württemberg királyság trónörökösét, és ahogy lenni szokott, szerelem volt első látásra. A német család viszont a Rhédeyeket rangon alulinak tartja, ezért ellenzik a házasságot. Ekkor Klaudia apja úgy megsértődik, arra hivatkozva, hogy az ők családjuk régebbi család, mint a fiú családja, hogy kijelenti, hogy csak magyar kérőnek adja a lányát.

A szerelem viszont nem ismer akadályt, így a herceg megtanul magyarul, magyarul kéri meg a lány kezét, és 1835. május 2-án összeházasodnak és Klaudia így kapja meg Hohenstein grófnéja címet.

Sajnos Klaudia élete tragédiával végződik mindössze 29 évesen. Ekkor már három gyerek, egy fiú és két lány édesanyja, és már a negyedik gyermeküket várják. Ura, aki magyarul Württembergi Sándor herceg, osztrák császári vezérőrnagyként tevékenykedik Pettauba-ban. Klaudia úgy dönt, hogy elutazik az urához lovashintóval. De a hintó felborul Graz előtt, ő meg lóháton folytatja az utat, amely Graz-tól még 8 órai lovaglást jelentett.

Belső vérzésben hal meg egy nyolcnapos szenvedés után. Utolsó kívánsága szerint koporsóját hazaszállítják Erdőszentgyörgyre és 1841. október 21-én temették el abban a templomba, amelyben annak idején megkeresztelték.

Ha velem tartanak, akkor a következő cikkben a templomot is meglátogatjuk, de addig is van még mesélnivalóm.

Például az, hogy Klaudia szívét nem temették el a testével együtt, hanem azt az ura egész haláláig magával vitte mindenhova, mert annyira szerette, hogy nem volt képes elválni tőle. Ez elég furcsán hangzik manapság, de akkortájt nem volt egyedi eset.

Az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély látogatása

Időközben vissza is érkezünk a jelenbe, ahol Mysteria Residentiae Rhédey néven látható egy kiállítás 2019 szeptember 20.-a óta, amely több termen keresztül mutatja be mindazt, amelyet elmeséltem, illetve még sokkal többet is nyújt.

Ugyanis a kiállítást vizuális elemek gazdagítják, megszólal a grófnő is az egyik tükörből, megszólal a gróf is, aki feleségét siratja. Mindezek mellett a tárgyi világa is színes a kastélynak. Korabeli térképek, Klaudia naplójának másolata, az egyházi anyakönyv a keresztelése dátumával, a konfirmációi prédikáció, kivetítve az összes ismert festmény róla. Ugyanígy Alexander-ről is minden, amit fel tudtak kutatni, Klaudia szívének a rekonstrukciója, amelyet mindig magánál tartott.

Itt található meg a hatodik legrégebbi nyelvemlékünk, a 14. századi Koncz-kódex másolata is, amely a család könyvtárából került elő. Az eredetije a Teleki Tékában van kiállítva.

Külön kiemelném, hogy az egyik széljegyzet úgy kezdődik, hogy: ha a medve elvivend valaminemé… Ugye, hogy milyen érdekes? Teljesen más megközelítése a medve problémának. Na de nem tőlem hallották!

A kastélyban azt se tudtuk, hogy merre kapkodjuk a fejünket, mert minden sarka rejtett valami érdekességet. Fontos megemlítenem a marosvásárhelyi zenélő kutat, amelyet Bodor Péter székely ezermester, mechanikus készített.

Ez az a kút, amelynek másolata a Margit-szigeten is megtalálható, illetve makettje itt a kastélyban, illetve a szejkefürdői Mini Erdély Parkban is. Jó lenne ha arról tudósíthatnék, hogy újra zenél a kút Marosvásárhelyen is, de egyelőre nem kell erről írjak. Viszont Bodor Péter életét is mindenképp hallgassák meg, mert az sem mindennapi sztori.

Van a kastélynak egy szomorúsággal teli terme. Igen, a Bözödújfalusi emlékszobához érkeztünk. Középen patyolat hófehérben az egykori falu makettje. Mellette a harang a hat felekezet köszöntésével. Az egyik sarokban egy album, az összes egykori ház fotójával. Annak idején a román állam minden házat lefotózott, hogy nehogy kártérítési pert indítsanak a lakosok arra hivatkozva, hogy nagyobb házuk volt.

Ezt a termet is látni kell, nem lehet leírni.


A kastély jövője

Sok mindent lehetne mesélni még a kastélyról.

Például, hogy 1961-2009 között általános iskola működött a kastélyban, amely az első világháború után a Schuller kereskedőcsalád birtokába került, és tőle kerül az állam tulajdonába a 30-as években.

De én inkább a jövőről mesélnék két szót. Mert a kastélyhoz elég szép kert is tartozna, ha azt is nem tette volna tönkre a történelem. De már folyamatban van az újraparkosítása, és ha végére ér a folyamat akkor egy gyönyörű szép kastélykertünk lesz.

Közben még a kastély körül is zajlanak a munkálatok. Ebből adódóan nemsokára teljesen bezár, hogy a mennyezetet javítsák ki, amelyet a legutóbbi felújítás alkalmával nem mertek megtenni. Szóval a kastély és a kert is egy hosszas születési folyamat kellős közepén van, amennyiben megkérjük a tárlatvezetőt, biztos szívesen mesél ennek nehézségeiről is.

Én pedig megígérem, hogy egyszer még visszajövök a kastély kertjéről is felvételeket készíteni önöknek, de addig is lépjünk ki a kastély kapuján, hogy az út túloldalán beléphessünk a református templomba hamarosan.

Tartsanak velem legközelebb is.Kirándulás tervező

Nyitvatartási program: Hétfő-péntek 09:00-15:00, szombaton csak csoportoknak bejelentkezés alapján - Fontos! Belépés minden egész órában, nagy csoportok esetén várni kell a következő szabad órára
Megközelítése: saját autóval
Parkolás: ingyenes
Mozgássérülteknek megközelíthető: igen
A kastély hivatalos Facebook oldala: Fb.com/ClaudiaRhedey
Elektromos autó töltőállomások Erdőszentgyörgy közelében: ro-evmap.ro

Adatok frissessége: 2024.04.11


Gyakori kérdések

Ki volt Rhédey Klaudia?
Gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna Alexander von Württemberg feleségeként II. Erzsébet angol királynő ükanyja volt.

Mi látható az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban?
Az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban a Mysteria Residentiae Rhédey névre keresztelt kiállítás látható Rhédey Klaudia emlékére.

Melyek az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély szobái?
A Rhédey-kastély szobái a következők: Rhédey szoba, Claudia szobája, Bálterem, Alexander szobája, Erdőszentgyörgy szoba, Bözödújfalusi emlékszoba, Bodor Péter emlékszoba illetve megtalálható itt Datu Victor festménykiállítása és Gy. Szabó Béla Bözödi életképek nevű kiállítása is.

Sokkal több felvételt láthat erről a helyről a Facebook illetve az Instagram oldalamon.

Célom, hogy mások is szépnek lássák a mi vidékünket. Ha támogatni szeretne ebben, kérem ossza meg ezt a bejegyzést az alábbi gombok segítségével.

Rhédey-kastély - Erdőszentgyörgy
 • ƒ/4
 • 18 mm
 • 100
 • 1/500
 • Canon EOS 100D
Rhédey-kastély - Erdőszentgyörgy
A kastély késő barokk stílusban épült és egy emelet magas
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 200
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

A kastély késő barokk stílusban épült és egy emelet magas

A kort idéző bútorok találhatóak az erdőszentgyörgyi kastélyban
 • ƒ/4
 • 18 mm
 • 800
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

A kort idéző bútorok találhatóak az erdőszentgyörgyi kastélyban

Szétnyíló falak mesélnek a Rhédey család történelméről
 • ƒ/3.5
 • 18 mm
 • 200
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Szétnyíló falak mesélnek a Rhédey család történelméről

gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna beszél hozzánk
 • ƒ/5
 • 64 mm
 • 2500
 • 1/100
 • Canon EOS 100D

gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna beszél hozzánk

Rhédey Klaudia keresztelési anyakönyve
 • ƒ/4
 • 18 mm
 • 320
 • 1/40
 • Canon EOS 100D

Rhédey Klaudia keresztelési anyakönyve

Rhédey Klaudia magyar grófnő szívének rekonstrukciója
 • ƒ/4
 • 24 mm
 • 400
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Rhédey Klaudia magyar grófnő szívének rekonstrukciója

A Rhédey-kastély bálterme
 • ƒ/4
 • 19 mm
 • 125
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

A Rhédey-kastély bálterme

Különböző uralkodóktól való ezüstpénzek
 • ƒ/5
 • 50 mm
 • 6400
 • 1/30
 • Canon EOS 100D

Különböző uralkodóktól való ezüstpénzek

Mozsárágyú a vendégek tiszteletére
 • ƒ/4
 • 18 mm
 • 6400
 • 1/25
 • Canon EOS 100D

Mozsárágyú a vendégek tiszteletére

Bözödújfalu makettje az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban
 • ƒ/4
 • 18 mm
 • 100
 • 1/59.999999999999
 • Canon EOS 100D

Bözödújfalu makettje az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyban

Gáspár Péter a hat felekezeti köszöntést olvassa fel nekünk
 • ƒ/4
 • 18 mm
 • 125
 • 1/40
 • Canon EOS 100D

Gáspár Péter a hat felekezeti köszöntést olvassa fel nekünk

Látnivalók a Rhédey-kastély környékén:

Református templom, ErdőszentgyörgyReformátus templom, Erdőszentgyörgy +0.1 km
A Bözödújfalusi-víztározóA Bözödújfalusi-víztározó +3.5 km
Bözödi levendula mezőBözödi levendula mező +5.7 km
GyulakutaGyulakuta +6.0 km
GegesGeges +7.5 km
A Székelyvéckei kilátóA Székelyvéckei kilátó +9.1 km
A Székely kálváriaA Székely kálvária +9.3 km
A kőrispataki Szalmakalap MúzeumA kőrispataki Szalmakalap Múzeum +10.3 km
NyárádszeredaNyárádszereda +11.7 km
Nyárádszeredai PadlásmúzeumNyárádszeredai Padlásmúzeum +12.0 km

A fenti távolságok légvonalban vannak mérve, a valós távolság akár ennek a duplája is lehet. A tényleges közúti távolságokért kérem használja a kedvenc navigációs szoftverét.Aktuális időjárás a Rhédey-kastély közelében:

7.44 ℃ fok 17:30-kor

GyorskeresőHa te is szereted az erdélyi képek nézegetését, érdekelnek az erdélyi látnivalók, vagy ha úgy érzed, hogy egyeznek a törekvéseink, használd te is a #Térjhazavándor hashtaget, hogy egymásra találjunk az online térben.