Erdei pinty


Az erdei pinty a fenyő- és lombhullató erdőink gyakori lakója, és nem csak színvilágában emlékeztet a verebekre, de gyakoriságuk is vetekszik a verebekével egyes helyeken.

Évente 2-3 alkalommal is költ és egyszerre 4-6 tojásból áll a fészke. Télire csak rövidtávon vonul délre, előbb a fiatalok, majd a nők és csak legvégül a férfiak, akik tavasszal elsőknek érkeznek vissza, hogy a lehető legjobb költőhelyeket tudják elfoglalni. A hímek bevett szokása, hogy sokszor télire se hagyják el a költőhelyek közelségét, így kapták a találó Fringilla coelebs latin nevet, amelyből a coelebs szó agglegényt jelent.

Ilyen szépen szól az erdei pinty hangja: wikipedia.com

A képen látható madarat Szovátán, a Medve-tó partján fotóztam, ahol nemcsak belőlük, de a vörösbegyek közül is számos egyed tölti mindennapjait. Márcsak ezért is érdemes a Sóvidékre látogatni.


Sokkal több felvételt láthat erről a helyről a Facebook illetve az Instagram oldalamon.

Célom, hogy mások is szépnek lássák a mi vidékünket. Ha támogatni szeretne ebben, kérem ossza meg ezt a bejegyzést az alábbi gombok segítségével.

Erdei pinty (Fringilla coelebs)
  • ƒ/6.3
  • 250 mm
  • 1250
  • 1/320
  • Canon EOS 100D
Erdei pinty (Fringilla coelebs)


GyorskeresőHa te is szereted az erdélyi képek nézegetését, érdekelnek az erdélyi látnivalók, vagy ha úgy érzed, hogy egyeznek a törekvéseink, használd te is a #Térjhazavándor hashtaget, hogy egymásra találjunk az online térben.